
Zamówienie było na szarlotkę, więc nie myśląc długo zagniotłam szybko kruche ciasto. Do środka powędrowały pyszne jabłuszka, a dla podkręcenia smaku sypnęłam garść orzechów włoskich. Od dawna nie stosuję innego ciasta na szarlotkę, po wielu próbach i nieudanych eksperymentach ten przepis jest u mnie numerem pierwszym. Ciasto zawsze doskonale wychodzi i wszystkim gościom smakuje.
300 g mąki pszennej
200 g mąki krupczatki
1 ¼ szkl cukru
cukier waniliowy
250 g dobrej margaryny
6-8 łyżek mleka
1 duże jajko
mały proszek do pieczenia
*opcjonalnie orzechy włoskie lub inne
Z powyższych składników szybko zagniatamy ciasto, nie wyrabiamy go długo. Ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków i schładzamy przez min. 1 godz. w lodówce. Następnie jedną częścią ciasta wyklejamy dno foremki, dalej wykładamy jabłka, sypiemy orzechy i na samą górę układamy drugą część ciasta.
Czas pieczenia ok. 50 minut temp. 220 stopni.
Jabłka można dać dowolne. Najlepsze są własnej roboty, pokrojone i uduszone z cukrem jak na dżem. Można użyć gotowych jabłek ze słoika lub po prostu utrzeć jabłka na tarce, bez wcześniejszego smażenia.
Mmmm chciałabym się załapać na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńmniami!
OdpowiedzUsuńu mnie tez w piekarniku siedzi szarlotka, i jak pachnie... !
Taka szarlotka musi byc przepyszna. I jeszcze te orzechy, mniam! :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasta z jabłkami. A Twoja szarlotka prezentuje się niezwykle apetycznie! Wygląda dokładnie tak samo jak ta którą przyrządza moja mama :)
OdpowiedzUsuńmam ochotę na szarlotkę...
OdpowiedzUsuńz papierówkami
ja też mam ochotę na szarlotkę
OdpowiedzUsuńale fajna szarlotka i te orzechy.... pycha!!! :) :)
OdpowiedzUsuńkasia - ciasto poszło w jeden dzień, wszystko goście zjedli :)
OdpowiedzUsuńviridianka - uwielbiam zapach jaki rozchodzi sie po mieszkaniu podczas pieczenia szarlotki :)
majka - jest pyszna, a orzechy pasują idealnie do jabłek :)
asieja - z papierówkami też można ją upiec :)
margot - nie ma na co czekać, trzeba szybko zagniatać kruche ciasto, potem to już z górki :)
Gosia - oj była pyszna, nawet bardzo :)