Zamówienie było na szarlotkę, więc nie myśląc długo zagniotłam szybko kruche ciasto. Do środka powędrowały pyszne jabłuszka, a dla podkręcenia smaku sypnęłam garść orzechów włoskich. Od dawna nie stosuję innego ciasta na szarlotkę, po wielu próbach i nieudanych eksperymentach ten przepis jest u mnie numerem pierwszym. Ciasto zawsze doskonale wychodzi i wszystkim gościom smakuje.
300 g mąki pszennej
200 g mąki krupczatki
1 ¼ szkl cukru
cukier waniliowy
250 g dobrej margaryny
6-8 łyżek mleka
1 duże jajko
mały proszek do pieczenia
300 g mąki pszennej
200 g mąki krupczatki
1 ¼ szkl cukru
cukier waniliowy
250 g dobrej margaryny
6-8 łyżek mleka
1 duże jajko
mały proszek do pieczenia
*opcjonalnie orzechy włoskie lub inne
Z powyższych składników szybko zagniatamy ciasto, nie wyrabiamy go długo. Ciasto dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków i schładzamy przez min. 1 godz. w lodówce. Następnie jedną częścią ciasta wyklejamy dno foremki, dalej wykładamy jabłka, sypiemy orzechy i na samą górę układamy drugą część ciasta.
Czas pieczenia ok. 50 minut temp. 220 stopni.
Czas pieczenia ok. 50 minut temp. 220 stopni.
Jabłka można dać dowolne. Najlepsze są własnej roboty, pokrojone i uduszone z cukrem jak na dżem. Można użyć gotowych jabłek ze słoika lub po prostu utrzeć jabłka na tarce, bez wcześniejszego smażenia.
Mmmm chciałabym się załapać na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńmniami!
OdpowiedzUsuńu mnie tez w piekarniku siedzi szarlotka, i jak pachnie... !
Taka szarlotka musi byc przepyszna. I jeszcze te orzechy, mniam! :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasta z jabłkami. A Twoja szarlotka prezentuje się niezwykle apetycznie! Wygląda dokładnie tak samo jak ta którą przyrządza moja mama :)
OdpowiedzUsuńmam ochotę na szarlotkę...
OdpowiedzUsuńz papierówkami
ja też mam ochotę na szarlotkę
OdpowiedzUsuńale fajna szarlotka i te orzechy.... pycha!!! :) :)
OdpowiedzUsuńkasia - ciasto poszło w jeden dzień, wszystko goście zjedli :)
OdpowiedzUsuńviridianka - uwielbiam zapach jaki rozchodzi sie po mieszkaniu podczas pieczenia szarlotki :)
majka - jest pyszna, a orzechy pasują idealnie do jabłek :)
asieja - z papierówkami też można ją upiec :)
margot - nie ma na co czekać, trzeba szybko zagniatać kruche ciasto, potem to już z górki :)
Gosia - oj była pyszna, nawet bardzo :)