Jak to napisała Bea, doczekaliśmy się. Właśnie dzięki niej możemy w tym tygodniu szaleć ze swoimi ulubionymi czekoladowymi smakami. Bo kto nie lubi czekolady ? Ja nie znam takich osób, a powiem więcej, wszystkich których znam, to wielcy fani czekoladowych przysmaków. Moja ulubiona czekolada jest gorzka, im większy w niej procent ziarna kakaowego, tym lepiej. Od czasu do czasu nie pogardzę też czekoladą białą, ta akurat świetnie sprawdza się jako polewa do wszelkich ciast.Postanowiłam zacząć od mocno czekoladowego Brownies, ten smakołyk od razu skojarzył mi się z czekoladowym weekendem. Znam wiele przepisów na to ciasto, ale mam jeden ulubiony i najczęściej wykonywany. Brownies wychodzi takie jak należy, to znaczy w środku wilgotne, a na wierzchu ma słodką chrupiącą skórkę. Jest oczywiście z dodatkiem orzechów włoskich, które tworzą idealną parę z takim czekoladowym ciastem.
200 g gorzkiej czekolady4 jaja
340 g cukru
13 łyżek oleju
175 g mąki
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
100 g orzechów włoskich
Czekoladę należy rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Przestudzoną czekoladę wymieszać z jajkami, cukrem, olejem, solą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wrzucić posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.
Forma do pieczenia 25x28. Temp. 180 stopni, czas 20-25 minut.

ja czekoladę nie tyle lubię,
OdpowiedzUsuńco uwielbiam :-)
sama nie wiem jaką najbardziej,
chyba z całymi orzechami..
a to brownies wygląda pięknie
i ta skórka chrupiąca...
oj kusisz..
Wow, jakie cudne brownies! Piękne, czekoladowe,mniam! Słodziutko u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny iście czekoladowy deserek:)
OdpowiedzUsuń*
www.waniliowachmurka.blox.pl-zapraszam serdecznie na pączuszki:)
Pozdrówka
dziewczyny dziękuję za miłe słowa, a brownies wyszło pychotka :)
OdpowiedzUsuńNie widziałam jeszcze przepisu na brownie z olejem :). Wygląda na mocno czekoladowe. Uwielbiam, :):):)
OdpowiedzUsuńBellaaa brownie jest mocno czekoladowe, czyli takie jak powinno być :) Znam różne przepisy na to ciasto z dodatkiem masła, a ten przepis jest faktycznie oryginalny, ale konsystencja ciasta jest idealna i robi się mocno chrupiąca skórka, mniam :)
OdpowiedzUsuńMniamć jak ja uwielbiam brownies.
OdpowiedzUsuńTen przepis muszę koniecznie wypróbować :DDDD
GENIALNE ale bradzo delikatne, także proszę uważać przy przenoszeniu tych przepysznych kawałków na talerze swoich gości. PRZEPIS 10/10
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie :). Ostatnio przygotowałam je z solonym karmelem wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Polecam, z karmelem smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń