Postanowiłam zacząć od mocno czekoladowego Brownies, ten smakołyk od razu skojarzył mi się z czekoladowym weekendem. Znam wiele przepisów na to ciasto, ale mam jeden ulubiony i najczęściej wykonywany. Brownies wychodzi takie jak należy, to znaczy w środku wilgotne, a na wierzchu ma słodką chrupiącą skórkę. Jest oczywiście z dodatkiem orzechów włoskich, które tworzą idealną parę z takim czekoladowym ciastem.
200 g gorzkiej czekolady
4 jaja
340 g cukru
13 łyżek oleju
175 g mąki
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
100 g orzechów włoskich
Czekoladę należy rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Przestudzoną czekoladę wymieszać z jajkami, cukrem, olejem, solą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wrzucić posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.
Forma do pieczenia 25x28. Temp. 180 stopni, czas 20-25 minut.
4 jaja
340 g cukru
13 łyżek oleju
175 g mąki
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
100 g orzechów włoskich
Czekoladę należy rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Przestudzoną czekoladę wymieszać z jajkami, cukrem, olejem, solą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wrzucić posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.
Forma do pieczenia 25x28. Temp. 180 stopni, czas 20-25 minut.
ja czekoladę nie tyle lubię,
OdpowiedzUsuńco uwielbiam :-)
sama nie wiem jaką najbardziej,
chyba z całymi orzechami..
a to brownies wygląda pięknie
i ta skórka chrupiąca...
oj kusisz..
Wow, jakie cudne brownies! Piękne, czekoladowe,mniam! Słodziutko u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny iście czekoladowy deserek:)
OdpowiedzUsuń*
www.waniliowachmurka.blox.pl-zapraszam serdecznie na pączuszki:)
Pozdrówka
dziewczyny dziękuję za miłe słowa, a brownies wyszło pychotka :)
OdpowiedzUsuńNie widziałam jeszcze przepisu na brownie z olejem :). Wygląda na mocno czekoladowe. Uwielbiam, :):):)
OdpowiedzUsuńBellaaa brownie jest mocno czekoladowe, czyli takie jak powinno być :) Znam różne przepisy na to ciasto z dodatkiem masła, a ten przepis jest faktycznie oryginalny, ale konsystencja ciasta jest idealna i robi się mocno chrupiąca skórka, mniam :)
OdpowiedzUsuńMniamć jak ja uwielbiam brownies.
OdpowiedzUsuńTen przepis muszę koniecznie wypróbować :DDDD
GENIALNE ale bradzo delikatne, także proszę uważać przy przenoszeniu tych przepysznych kawałków na talerze swoich gości. PRZEPIS 10/10
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie :). Ostatnio przygotowałam je z solonym karmelem wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Polecam, z karmelem smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuń