wtorek, 27 stycznia 2009

Chrupiące Zapiekanki z Włoskim Akcentem

Proponuję chrupiące i smakowicie pachnące małe zapiekanki. Potrzebna będzie bagietka, nie może być bardzo świeża, najlepiej taka dwudniowa, tym sposobem możemy zrobić porządek w chlebaku. Do tego wędzony boczek, baleron lub szynka, co kto lubi. Dla zaostrzenia smaku czerwona cebula i czosnek pokrojony w plasterki. Dla koloru pomidory, mogą też być suszone z zalewy. Dla smaku tarty drobno żółty ser. Przyprawy dowolne, dla mnie najbardziej pasuje tymianek, oregano i listki bazylii. Zapiekanki układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni, czas pieczenia 15 minut.

bagietka
wędzony boczek
czerwona cebula i czosnek
pomidory
ser żółty
tymianek, oregano, bazylia


Takie zapiekanki są świetną alternatywą dla czasochłonnej pizzy. Nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, a efekt smakowy jest podobny. Idealne przegryzki dla przyjaciół, na pewno zasmakują mężczyznom, szczególnie gdy w drugiej ręce będą trzymać zimne piwo.

2 komentarze:

  1. Ado ale pięknie wyglądają :) Uwielbiam tosty, grzanki, zapiekanki... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są smaczne i szybkie do zrobienia. Jedyną ich wadą jest to, że za szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń