niedziela, 6 września 2009

Filet Drobiowy po Hawajsku


Dlaczego po hawajsku ? Nie wiem, może przez tego ananasa, a poza tym jakąś nazwę przecież trzeba podać. W naszej ulubionej restauracji, w której zajadamy się pysznym żurkiem w chlebie, często zamawiam podobne danie. To znaczy, jest tam także filet drobiowy, ananas i ser żółty, do tego wybieram zapiekane ziemniaczki ze śmietanowym sosem, pyyyycha.
Postanowiłam zrobić coś w podobnym stylu. Zmodyfikowałam jednak przepis, bo dodałam wędzoną szynkę. Dodatkami były młode ziemniaki i sałatka ze świeżych warzyw.

4 filety drobiowe
100 g wędzonej szynki szwarcwaldzkiej
3 plastry ananasa z puszki
ser żółty w plastrach
suszone oregano
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz

Filety lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Układamy je w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Następnie wyciągamy mięso z piekarnika. Każdy filet zawijamy w szynkę, na górze układamy ananasa i na samym wierzchu przykrywamy serem. Filety wkładamy ponownie na ok. 5 minut do piekarnika. Kiedy ser się roztopi i przyrumieni danie jest gotowe.

Sałatka: sałata lodowa, blanszowana fasolka szparagowa, pomidor, zielone oliwki, olej słonecznikowy, odrobina majonezu, sól, pieprz.

7 komentarzy:

  1. ananasy i kurczak to kuszące połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ananasy i kurczak to bossskie połączenie

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie jedzonko, często robię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo moje ulubione kotleciki :) bardzo często goszczą u mnie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie takie zapiekane filety. Ja zawsze robie w wersji z zoltym serem i ananasem :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że nie tylko ja lubię i znam połączenie kurczaka z ananasem :))

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo,swietne,bardzo lubie takie polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń