sobota, 11 lipca 2009

Tort Truskawkowo - Kawowy



Córcia wyjechała do dziadków, więc cieszymy się wolną chatą i nieograniczonym czasem. Dzieci nie ma, więc czas zrobić imprezę ! Stanęłam na wysokości zadania i dla gości postanowiłam zrobić tort. Chciałam się jeszcze trochę nacieszyć truskawkami, a poza tym w końcu mogę zrobić deser w wersji tylko dla dorosłych. Po pierwsze biszkopt nasączyłam dość mocnym rumem Amaretto, a do kremu dodałam mieloną kawę. Wszystkim bardzo smakowało takie połączenie smaków.

Biszkopt upiekłam z tego przepisu.

Poncz:
200 ml przegotowanej wody, 3 łyżki Amaretto, 2 łyżki cukru

½ litra śmietany kremówki 36%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
5 łyżek wody
½ kg truskawek
1 łyżeczka mielonej kawy

Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwa lub trzy krążki. Wszystkie krążki nasączamy ponczem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Kremówkę ubijamy z cukrem. Do zimnej żelatyny dodajemy po łyżeczce kremówki i mieszamy, następnie całość wlewamy do ubitej śmietany i wszystko jeszcze krótko ubijamy mikserem. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej masy dodajemy drobno pokrojone truskawki, do drugiej kawę. Biszkopty przekładamy masą truskawkową. Na wierzchu i po bokach smarujemy tort masą kawową i dowolnie ozdabiamy.

5 komentarzy:

  1. smacznie wygląda i jak ładnie go ozdobiłas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja już się nie nacieszę truskawkami
    znikają prędko
    a tu taki piękny tort
    do dorosłych już się mogę zaliczac
    i chętnie bym choc maleńki kawałeczek.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada przepysznie! A kawowy krem to cos dla mnie. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale slicznie go zrobilas!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. viridianka - dziękuję :)

    asiejka - w ostateczności można go też zrobić z mrożonych truskawek, chociaż wiadomo że świeże najsmaczniejsze :)

    majka - dziękuję, ja też przepadam za kawowymi smakami :)

    Gosia - dziękuję za komplement :)

    OdpowiedzUsuń