Dzisiaj klasyka kuchni włoskiej - spaghetti z sosem pomidorowym. Już od dłuższego czasu robię ten sos według takiego samego schematu, ta wersja smakuje nam najbardziej. Do spaghetti bolognese dodaję mieloną wołowinę, którą najpierw podsmażam z cebulką i czosnkiem, dalej jest tak samo. No i niezwykle ważnym dodatkiem jest ser, oczywiście musi to być parmezan. U nas jest zawsze oryginalny Parmigiano Reggiano, nie jest to najtańszy ser, ale tego smaku nie zastąpi żaden inny ser.
makaron spaghetti
1 puszka pomidorów bez skóry
1 kartonik przecieru pomidorowego
1 słoiczek przecieru pomidorowego 30%
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
1 łyżeczka cukru
bazylia najlepiej świeża
2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
parmezan
Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy cukrem, papryką słodką, solą, pieprzem i bazylią. Następnie dodajemy obydwa przeciery pomidorowe, ten z kartonika i ten ze słoiczka. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Następnie sos należy zmiksować, ja używam do tego celu blendera ręcznego tzw. żyrafkę. Makaron gotujemy al dente, polewamy go gotowym sosem, całość posypujemy wiórkami parmezanu.
piątek, 17 lipca 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam makaron a sos neapolitanski jest jednym z moich ulubionych i koniecznie musi byc zolty ser lub parmezan:):)
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada te platki parmezanu na sosie :) Moge wpasc na obiad? :)))
OdpowiedzUsuńviridianka - bo takiego makaronu z sosem pomidorowym i serem nie da się nie lubieć :)
OdpowiedzUsuńmajka - jasne wpadaj, zapraszam :)))