
makaron spaghetti
1 puszka pomidorów bez skóry
1 kartonik przecieru pomidorowego
1 słoiczek przecieru pomidorowego 30%
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
1 łyżeczka cukru
bazylia najlepiej świeża
2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
parmezan
Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy cukrem, papryką słodką, solą, pieprzem i bazylią. Następnie dodajemy obydwa przeciery pomidorowe, ten z kartonika i ten ze słoiczka. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Następnie sos należy zmiksować, ja używam do tego celu blendera ręcznego tzw. żyrafkę. Makaron gotujemy al dente, polewamy go gotowym sosem, całość posypujemy wiórkami parmezanu.
uwielbiam makaron a sos neapolitanski jest jednym z moich ulubionych i koniecznie musi byc zolty ser lub parmezan:):)
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada te platki parmezanu na sosie :) Moge wpasc na obiad? :)))
OdpowiedzUsuńviridianka - bo takiego makaronu z sosem pomidorowym i serem nie da się nie lubieć :)
OdpowiedzUsuńmajka - jasne wpadaj, zapraszam :)))