piątek, 17 lipca 2009

Spaghetti Neapolitana

Dzisiaj klasyka kuchni włoskiej - spaghetti z sosem pomidorowym. Już od dłuższego czasu robię ten sos według takiego samego schematu, ta wersja smakuje nam najbardziej. Do spaghetti bolognese dodaję mieloną wołowinę, którą najpierw podsmażam z cebulką i czosnkiem, dalej jest tak samo. No i niezwykle ważnym dodatkiem jest ser, oczywiście musi to być parmezan. U nas jest zawsze oryginalny Parmigiano Reggiano, nie jest to najtańszy ser, ale tego smaku nie zastąpi żaden inny ser.

makaron spaghetti
1 puszka pomidorów bez skóry
1 kartonik przecieru pomidorowego
1 słoiczek przecieru pomidorowego 30%
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
1 łyżeczka cukru
bazylia najlepiej świeża
2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
parmezan

Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki. Przyprawiamy cukrem, papryką słodką, solą, pieprzem i bazylią. Następnie dodajemy obydwa przeciery pomidorowe, ten z kartonika i ten ze słoiczka. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 20 minut. Następnie sos należy zmiksować, ja używam do tego celu blendera ręcznego tzw. żyrafkę. Makaron gotujemy al dente, polewamy go gotowym sosem, całość posypujemy wiórkami parmezanu.



3 komentarze:

  1. uwielbiam makaron a sos neapolitanski jest jednym z moich ulubionych i koniecznie musi byc zolty ser lub parmezan:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietnie wyglada te platki parmezanu na sosie :) Moge wpasc na obiad? :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. viridianka - bo takiego makaronu z sosem pomidorowym i serem nie da się nie lubieć :)

    majka - jasne wpadaj, zapraszam :)))

    OdpowiedzUsuń