poniedziałek, 20 lipca 2009

Naleśniki z Morelami


Nie mogę się oprzeć świeżym morelom. Lubię suszone, czasami sobie je podgryzam podczas oglądania filmu, zawsze dodaję je do keksu. Ale teraz chcę się nacieszyć ich naturalnym smakiem, w końcu tylko w sezonie można takie dostać. Wymyśliłam, że będę idealne do naleśników, serka waniliowego i słodkiego syropu klonowego. Wszystko cudownie smakowało. Oczywiście najbardziej zadowolona z takiego obiadu była moja córcia, bo które dziecko nie lubi naleśników.

Ciasto robię według poniższych proporcji. Wychodzi sporo naleśników, tak że starcza na dwa obiady dla 3 osobowej rodziny. Na jeden obiad proporcje trzeba podzielić na pół. Wszystkie składniki miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny.

4 jajka
3 szkl mąki pszennej tortowej
2 ½ szkl mleka
1 szkl wody
szczypta soli


świeże morele
½ kg serka waniliowego Delfiko
syrop klonowy

7 komentarzy:

  1. ja sie nie dziwie ze smakowało Twojej coreczce;) wygladaja przepysznie, nie jadlam morelowych nalesnikow ale to super pomysl jest!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmm,mniam.... :)) ale letnie nalesniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też uwielbiam morele i też zajadam się nimi teraz, póki świeże, no uwielbiam no!
    u mnie dziś też naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. viridianka - nie tylko jej smakowało, nam też i to bardzo :)

    Gosi@ - żółte morele idealnie pasują do letniej pory :)

    aga-aa widziałam już Twoje smakowite naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie ostatnio krolowaly z czeresniami, ale z morelami to dopiero... :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. cudawianki - ja bym chętnie też spałaszowała te z czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń