piątek, 31 lipca 2009

Ciasteczka Owsiane z Masłem Orzechowym i Czekoladą


Od dłuższego czasu moje 9 letnie dziecię zamęczało mnie pytaniami, kiedy upieczemy ciasteczka. Nie za bardzo mam ochotę na pieczenie ciastek, kiedy za oknem grzeje słońce. Jednak znalazłam świetny przepis na owsiane ciasteczka, a ponadto kupiłam masło orzechowe, które akurat także było w ich składzie. Ciastek napiekłyśmy 3 blachy, następnym razem zrobię z połowy porcji. Najważniejsze, że córcia zadowolona, obdarowała wszystkie koleżanki swoimi małymi wypiekami.

Chunky Peanut Butter and Oatmeal Chocolate Chipsters:

3 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli
226 g masła
1 szkl masła orzechowego (chunky or smooth)
1 szkl cukru
1 szkl brązowego cukru
2 średnie jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szkl czekoladowych czipsów

Wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Na blachę wyłożoną pergaminem wykładać małe porcje, lekko rozpłaszczać. Temp. 200 stopni, czas piecz. ok. 15 minut.


Przepis pochodzi z książki Dorie Greenspan „Baking from my home to yours” .

9 komentarzy:

  1. Wygladaja bardzo apetycznie. Chetnie schrupalabym takie ciasteczko :) Pozdrowienia dla coreczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idelane do szklaneczki mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę w ciemno! jak wszystkie wypieki z masłem orzechowym. :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. majka - ciasteczka pierwszego dnia są bardzo chrupiące, drugiego już mniej ale też pyszne, a pozdrowienia przekazałam, dziękuję :))

    kasia - właśnie z mlekiem je spałaszowałam :)

    Małgosiu ja też jestem maniaczką wypieków z masłem orzechowym :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm,jakie fajowe te ciasteczka:)) choc my z corka pieczemy ciasteczka raczej tylko w przedswiatecznym okresie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosia ja też najczęściej przed świętami piekę ciasteczka, ale te robi się bardzo szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mi nigdy nie udałoby się upiec tych ciasteczek, masło orzechowe nie postoi u mnie nawet minuty, wyjadam łyżkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. aga do przepisu potrzebujesz tylko szklanki masła, resztę możesz wyjeść bez skrupułów :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Suuuper przepis! Zapisuję sobie, bo brzmi rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń