Od dłuższego czasu moje 9 letnie dziecię zamęczało mnie pytaniami, kiedy upieczemy ciasteczka. Nie za bardzo mam ochotę na pieczenie ciastek, kiedy za oknem grzeje słońce. Jednak znalazłam świetny przepis na owsiane ciasteczka, a ponadto kupiłam masło orzechowe, które akurat także było w ich składzie. Ciastek napiekłyśmy 3 blachy, następnym razem zrobię z połowy porcji. Najważniejsze, że córcia zadowolona, obdarowała wszystkie koleżanki swoimi małymi wypiekami.
Chunky Peanut Butter and Oatmeal Chocolate Chipsters:
3 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli
226 g masła
1 szkl masła orzechowego (chunky or smooth)
1 szkl cukru
1 szkl brązowego cukru
2 średnie jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szkl czekoladowych czipsów
Chunky Peanut Butter and Oatmeal Chocolate Chipsters:
3 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli
226 g masła
1 szkl masła orzechowego (chunky or smooth)
1 szkl cukru
1 szkl brązowego cukru
2 średnie jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szkl czekoladowych czipsów
Wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Na blachę wyłożoną pergaminem wykładać małe porcje, lekko rozpłaszczać. Temp. 200 stopni, czas piecz. ok. 15 minut.
Wygladaja bardzo apetycznie. Chetnie schrupalabym takie ciasteczko :) Pozdrowienia dla coreczki :)
OdpowiedzUsuńIdelane do szklaneczki mleka :)
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno! jak wszystkie wypieki z masłem orzechowym. :) Mniam!
OdpowiedzUsuńmajka - ciasteczka pierwszego dnia są bardzo chrupiące, drugiego już mniej ale też pyszne, a pozdrowienia przekazałam, dziękuję :))
OdpowiedzUsuńkasia - właśnie z mlekiem je spałaszowałam :)
Małgosiu ja też jestem maniaczką wypieków z masłem orzechowym :))
mmm,jakie fajowe te ciasteczka:)) choc my z corka pieczemy ciasteczka raczej tylko w przedswiatecznym okresie :)
OdpowiedzUsuńGosia ja też najczęściej przed świętami piekę ciasteczka, ale te robi się bardzo szybko :)
OdpowiedzUsuńmi nigdy nie udałoby się upiec tych ciasteczek, masło orzechowe nie postoi u mnie nawet minuty, wyjadam łyżkami ;)
OdpowiedzUsuńaga do przepisu potrzebujesz tylko szklanki masła, resztę możesz wyjeść bez skrupułów :)))
OdpowiedzUsuńSuuuper przepis! Zapisuję sobie, bo brzmi rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń