piątek, 19 czerwca 2009

Spaghetti z Sosem Pieczarkowym i Fetą


Dzisiaj było, łatwo, szybko i przyjemnie.... no i wegetariańsko.

500 g makaronu spaghetti
500 g pieczarek
cały pęczek szczypiorku
180 g śmietany 12%
2-3 łyżki mąki pszennej
ser feta
sok wyciśnięty z ½ cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
1 łyżka oliwy

Makaron ugotować al dente, odcedzić na sitku. Pieczarki pokroić dowolnie, wrzucić na rozgrzaną oliwę, przyprawić i podsmażyć chwilkę. Następnie dolać pół szklanki wody, sok z cytryny i dusić pieczarki jeszcze ok. 15 minut. Śmietanę dobrze wymieszać z mąkę, tak żeby nie było żadnych grudek. Do śmietany dolać odrobinę gorącej wody z garnka, wymieszać i wszystko po woli, ciągle mieszając wlewać do sosu pieczarkowego. Pogotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Wyłączyć gaz, dorzucić posiekany szczypiorek. Fetę układać na makaronie polanym gorącym sosem.


4 komentarze:

  1. jesli wegetariansko to musi byc pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no i znowu pyszne makarony i sosy u ciebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiesz,że nigdy nie wpadłabym na pomysł połączenie fety z pieczarkami, fajny

    OdpowiedzUsuń
  4. viridianka - od czasu do czasu lubię na wegetariańsko :)

    Gosi@ - bo to najszybszy i najłatwiejszy obiad i nikt nie marudzi przy nim :)

    aga-aa - słona feta świetnie pasuje do pieczarek, spróbuj kiedyś koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń