piątek, 26 czerwca 2009

Placki z Jagodami



Kiedy tylko zobaczyłam nową akcję kulinarną: „jagodowo nam”, od razu wiedziałam, że w najbliższych dniach zagoszczą na moim stole placuszki z jagodami. Robi się je szybko i w smaku są nieco inne niż tradycyjne placki. Oczywiście to zasługa składników, dzięki którym placki są zdrowsze, a dzieciom można w nich przemycić trochę cennych witamin.


2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki kukurydzianej
½ szkl płatków owsianych lub dowolnego musli
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
400 ml mleka
5 jajek
2 małe cukry waniliowe
ok. 300 g jagód
olej do smażenia

cukier puder
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny

Placki robimy metodą muffinkową. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko razem mieszamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, łyżką kładziemy nieduże placki i na nie wysypujemy jagody. Po chwili placki obracamy na drugą stronę. Upieczone placki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kwaśną śmietaną, a dla dbających o linię z jogurtem naturalnym.

6 komentarzy:

  1. pysznie wyglądaja:) dzisiaj pierwsze jagody dosatlam jednak zrobilam cos innego:))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka zrobilas,mimo,ze wlasnie skonczylam kolacje jesc :) sa swietne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. viridianka - dzięki :) pysznie wyglądają i pysznie smakują

    Gosi@ - to zrób sobie je teraz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cuuudne! Pisze sie na sprobowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ado!
    Dzisiaj u mnie tez byly placuszki z jagodami,tyle,że pankejksy:)
    Mniaaam.. twoje tez napewno pychotka:)
    Dziekuje za udział w akcji:*
    Pozdrówka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejuń, aż mi ślinka pociekła na ich widok :DDDD

    OdpowiedzUsuń