Kiedy tylko zobaczyłam nową akcję kulinarną: „jagodowo nam”, od razu wiedziałam, że w najbliższych dniach zagoszczą na moim stole placuszki z jagodami. Robi się je szybko i w smaku są nieco inne niż tradycyjne placki. Oczywiście to zasługa składników, dzięki którym placki są zdrowsze, a dzieciom można w nich przemycić trochę cennych witamin.
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki kukurydzianej
½ szkl płatków owsianych lub dowolnego musli
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
400 ml mleka
5 jajek
2 małe cukry waniliowe
ok. 300 g jagód
olej do smażenia
cukier puder
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
1 szkl mąki kukurydzianej
½ szkl płatków owsianych lub dowolnego musli
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
400 ml mleka
5 jajek
2 małe cukry waniliowe
ok. 300 g jagód
olej do smażenia
cukier puder
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
Placki robimy metodą muffinkową. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko razem mieszamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, łyżką kładziemy nieduże placki i na nie wysypujemy jagody. Po chwili placki obracamy na drugą stronę. Upieczone placki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z kwaśną śmietaną, a dla dbających o linię z jogurtem naturalnym.
pysznie wyglądaja:) dzisiaj pierwsze jagody dosatlam jednak zrobilam cos innego:))
OdpowiedzUsuńale mi smaka zrobilas,mimo,ze wlasnie skonczylam kolacje jesc :) sa swietne!!!!
OdpowiedzUsuńviridianka - dzięki :) pysznie wyglądają i pysznie smakują
OdpowiedzUsuńGosi@ - to zrób sobie je teraz na śniadanie :)
Cuuudne! Pisze sie na sprobowanie :)
OdpowiedzUsuńAdo!
OdpowiedzUsuńDzisiaj u mnie tez byly placuszki z jagodami,tyle,że pankejksy:)
Mniaaam.. twoje tez napewno pychotka:)
Dziekuje za udział w akcji:*
Pozdrówka.
Jejuń, aż mi ślinka pociekła na ich widok :DDDD
OdpowiedzUsuń