Miał być jabłecznik, ale na rynku dostrzegłam rabarbar, na który właściwie kończy się już sezon. Pomyślałam więc, że to ostatnia szansa aby nacieszyć się jego smakiem. Przepis na to ciasto pochodzi z mojego starego zeszytu. Ciasto świetnie komponuje się także z innymi owocami, np. truskawkami, borówkami, malinami.
4 szkl mąki pszennej tortowej
12 łyżek śmietany 12%
2 szkl cukru
cukier waniliowy
250 g masła lub margaryny
4 jajka
1 mały proszek do pieczenia
1 kg rabarbaru
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy roztopione i przestudzone masło, wbijamy całe jajka, wlewamy śmietanę. Mieszamy wszystko mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto wylewamy na blachę, na samą górę układamy pokrojony rabarbar. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Czas pieczenia ok. 1 godz., temp. 200 stopni.
4 szkl mąki pszennej tortowej
12 łyżek śmietany 12%
2 szkl cukru
cukier waniliowy
250 g masła lub margaryny
4 jajka
1 mały proszek do pieczenia
1 kg rabarbaru
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy roztopione i przestudzone masło, wbijamy całe jajka, wlewamy śmietanę. Mieszamy wszystko mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Ciasto wylewamy na blachę, na samą górę układamy pokrojony rabarbar. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Czas pieczenia ok. 1 godz., temp. 200 stopni.
Wygląda super :) Lubię, kiedy ciasto jest proste w przygotowaniu a daje wyśmienite efekty :) Ciekawe, czy u mnie znajdę jeszcze jakiś rabarbar :)
OdpowiedzUsuńbardzo faje,proste i pyszne!!! :)
OdpowiedzUsuńKasia, Gosia - macie rację dziewczyny, przepis na to ciasto jest bardzo prosty, przygotowuje się je dosłownie 15 minut, a ciasto smakuje wybornie i zawsze się udaje :)
OdpowiedzUsuńMniam :). Też lubię takie proste ciasta!
OdpowiedzUsuńapetycznie to wygląda i rzeczywiście można fajnie wykorzystać z innymi owocami :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! :)) uwielbiam takie ciasta i to bardzo :)Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo tu u Ciebie smakowicie, widzę że preferujesz podobna kuchnię jak ja, mam chrapkę na mufiny już kupiłam papiloty w piłkę nożną w sam raz dla mojego młodego gracza;), przetestowałam sałatkę z makreli
OdpowiedzUsuńOlala - proste ciasta, ale najsmczniejsze :)
OdpowiedzUsuńmagda k. - do tego ciasta pasują prawie każde owoce :)
majana - ja też uwielbiam :)
vestigia - dziękuję :) cieszę się, że spróbowałaś już sałatkę, a muffinki są także bardzo łatwe do zrobienia, tak jak to ciasto :) pozdrawiam i zapraszam częściej na swoją stronę :)
Super,ja jednak preferuję z olejem:)_
OdpowiedzUsuń