Dzisiaj proponuję moją ulubioną rybę – łososia. Podałam go z bardzo aromatycznym śródziemnomorskim sosem, który ze względu na swój cytrynowy smak idealnie komponuje się z każdą rybą. Do kompletu były pomidory z cebulką, lekki i smaczny obiad, czyli tak jak najbardziej lubię.
3 dzwonki łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki masła
sok z 1 cytryny
kapary
sól
świeżo mielony czarny pieprz
pomidor
cebula
Na rozgrzanej oliwie smażymy przyprawionego solą i pieprzem łososia. Kiedy jest już ładnie usmażony z obydwu stron, zdejmujemy go z patelni. Na patelnię wrzucamy masło, wciskamy sok z cytryny, przyprawiamy i czekamy chwilkę, aż masło się rozpuści. Wyłączamy gaz, do sosu dorzucamy kapary. Na talerzu układamy pokrojone w plasterki pomidory, przystrajamy je cebulą, pokrojoną w bardzo cieniutkie piórka. Obok kładziemy łososia i polewamy go sosem z patelni.
alez slicznie i apetycznie wyglada !!!! :)
OdpowiedzUsuńdzięki Gosia :))
OdpowiedzUsuńja do kaparów nie mogę się jakoś przekonać, choć Zemfiroczka próbuje mnie przekonac ;)
OdpowiedzUsuńaga-aa ja też długo nie mogłam się przekonać do kaparów, a teraz za nimi przepadam :)
OdpowiedzUsuńkaparów jeszcze nie próbowałam, ale jestem otwarta a to danie przypadło mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńmagda k. zawsze warto spróbować czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuńMmmm, jakie dobroci tu widzę. :) Bardzo apetyczne. :)
OdpowiedzUsuń