wtorek, 9 czerwca 2009

Łosoś z Cytrynowo - Kaparowym Sosem


Dzisiaj proponuję moją ulubioną rybę – łososia. Podałam go z bardzo aromatycznym śródziemnomorskim sosem, który ze względu na swój cytrynowy smak idealnie komponuje się z każdą rybą. Do kompletu były pomidory z cebulką, lekki i smaczny obiad, czyli tak jak najbardziej lubię.


3 dzwonki łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki masła
sok z 1 cytryny
kapary
sól
świeżo mielony czarny pieprz
pomidor
cebula

Na rozgrzanej oliwie smażymy przyprawionego solą i pieprzem łososia. Kiedy jest już ładnie usmażony z obydwu stron, zdejmujemy go z patelni. Na patelnię wrzucamy masło, wciskamy sok z cytryny, przyprawiamy i czekamy chwilkę, aż masło się rozpuści. Wyłączamy gaz, do sosu dorzucamy kapary. Na talerzu układamy pokrojone w plasterki pomidory, przystrajamy je cebulą, pokrojoną w bardzo cieniutkie piórka. Obok kładziemy łososia i polewamy go sosem z patelni.

7 komentarzy:

  1. alez slicznie i apetycznie wyglada !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja do kaparów nie mogę się jakoś przekonać, choć Zemfiroczka próbuje mnie przekonac ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. aga-aa ja też długo nie mogłam się przekonać do kaparów, a teraz za nimi przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kaparów jeszcze nie próbowałam, ale jestem otwarta a to danie przypadło mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. magda k. zawsze warto spróbować czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, jakie dobroci tu widzę. :) Bardzo apetyczne. :)

    OdpowiedzUsuń