sobota, 16 maja 2009

Tarta na francuskim cieście



Wczoraj przypomniałam sobie, że w lodówce leży ciasto francuskie i od razu wpadłam na obiadowy pomysł. Postanowiłam zrobić tartę, danie które u mnie w domu jest lubiane przez wszystkich. Dzięki gotowemu ciastu robi się ją szybko, a smakuje wyśmienicie. Tarta jest smaczna na gorąco i na zimno, można więc ją także zrobić w małych tartaletkach i podać gościom jako zimna przekąskę.


1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kg mielonego twarogu
2 jajka
200 g baleronu lub wędzonego boczku
1 cebula
1 duży pomidor
4-5 ząbków czosnku
½ pęczka pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz

Ciasto wykładamy na blachę. Twaróg mieszamy z jajkami i posiekaną natką pietruszki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę twarogową wykładamy na ciasto. Układamy plastry baleronu, dalej posiekaną cebulę, plastry pomidora i plasterki czosnku. Delikatnie przyprawiamy pieprzem.

2 komentarze:

  1. swietnie i apetycznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja proponuję hasło: cała Polska piecze tarty! :) Każda pyszna, każda szybka. :)

    OdpowiedzUsuń