wtorek, 26 maja 2009

Sałatka z Wędzonej Makreli


Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy ości i dzielimy ją na małe kawałki. Do ryby dodajemy ogórka kiszonego, pokrojonego w kostkę, tak samo jajka (ugotowane na twardo) i szczypior (ja lubię dużo). Na koniec dodajemy majonez, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Majonez można też dać w proporcjach pół na pół z kwaśną śmietaną.
Sałatka bierze udział w akcji kulinarnej: Bar Sałatkowy.


1 duża wędzona makrela
5 jajek
4 ogórki kiszone
szczypiorek
4 łyżki majonezu
sól
świeżo mielony czarny pieprz


8 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie
    taka sałatkowa kanapka to miłe urozmaicenie dla tych tradycyjnych

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację asiejka :) Ja kanapki z tą sałatką pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, moja mama często robiła tą sałatkę :).

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowita sałatka robie podobną, ale nie próbowałam ze szczypiorkiem, będe musiała wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. magda - polecam Ci dodanie szczypiorku, idealnie pasuje do tej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię , oj lubię i to baaardzo!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubie takie salatki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. majana i Gosi@ - oj ja też lubię i to bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  8. nie czesto teraz zdarzają sie takie pyszniutkie sniadanka ;) Uwielbiam makrele

    OdpowiedzUsuń