środa, 6 maja 2009

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy

Długo szukałam przepisu na zupę z soczewicy, przeczytałam mnóstwo przepisów, ale żaden przepis nie był tym idealnym, w końcu stworzyłam własną bazę składników. Moim skromnym zdaniem smaki w tej zupie świetnie ze sobą współgrają, takie treściwe i sycące zupy najbardziej smakują mojej rodzinie. Powiem tylko jednym zdaniem – Uuuuuuwielbiam tą zupę !!!

1 duża cebula
4 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
2 duże marchewki
1 pietruszka
3 duże ziemniaki
200 g czerwonej soczewicy
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chili
½ łyżeczki kurkumy
świeżo mielony pieprz
sól
1 puszka krojonych pomidorów


Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i chwilę podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i rozgnieciony czosnek. Po 2 minutach dorzucić marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie talarki i wszystkie przyprawy. Poddusić wszystko razem przez 3 minuty, a następnie dolać 1 ½ litra wody. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i pomidory. Po 15 minutach wrzucić soczewicę. Wszystko razem gotować, aż soczewica będzie miękka, moja musiała gotować się tylko 10 minut.

5 komentarzy:

  1. zapisuje przepis, bo wyglada na bardzo fajny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudawianki na pewno zupa bardzo Ci zasmakuje, daję na to swoją gwarancję :))

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie zupy z soczewica,czy to lzejsze,czy bardziej tresciwe ,Twoja fajowo wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Gosia :)) Teraz to moja ulubiona zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brawo Ado. :) To ważne w kuchni, żeby nie powielać przepisów, w których coś nam nie pasuje. Kreatywność i poszukiwanie własnych smaków - to to co w kulinariach najważniejsze. :)

    OdpowiedzUsuń