1 duża cebula
4 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
2 duże marchewki
1 pietruszka
3 duże ziemniaki
200 g czerwonej soczewicy
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chili
½ łyżeczki kurkumy
świeżo mielony pieprz
sól
1 puszka krojonych pomidorów
Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i chwilę podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i rozgnieciony czosnek. Po 2 minutach dorzucić marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie talarki i wszystkie przyprawy. Poddusić wszystko razem przez 3 minuty, a następnie dolać 1 ½ litra wody. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i pomidory. Po 15 minutach wrzucić soczewicę. Wszystko razem gotować, aż soczewica będzie miękka, moja musiała gotować się tylko 10 minut.
zapisuje przepis, bo wyglada na bardzo fajny :-)
OdpowiedzUsuńcudawianki na pewno zupa bardzo Ci zasmakuje, daję na to swoją gwarancję :))
OdpowiedzUsuńbardzo lubie zupy z soczewica,czy to lzejsze,czy bardziej tresciwe ,Twoja fajowo wyglada :)
OdpowiedzUsuńDzięki Gosia :)) Teraz to moja ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuńBrawo Ado. :) To ważne w kuchni, żeby nie powielać przepisów, w których coś nam nie pasuje. Kreatywność i poszukiwanie własnych smaków - to to co w kulinariach najważniejsze. :)
OdpowiedzUsuń