Miała być cukinia z makaronem, ale znalazłam ciekawy przepis na tartę. Komentarze do tego dania były bardzo zachęcające, a samo danie doczekało się już wielu wielbicieli, do których mogę teraz zaliczyć siebie z resztą swojej rodzinki. Jedyne małe zastrzeżenie mam co do ciasta, bardziej smakuje mi ciasto z mojego przepisu. Farsz jest za to pyszny, smaki idealnie do siebie pasują i co najważniejsze tarta smakuje dzieciom - „niejadkom warzywnym”, więc czego chcieć więcej.
Zainspirowałam się tym przepisem, ale proporcje dostosowałam do swoich potrzeb.
300 g mąki
200 g masła
sól
4 łyżki wody
Farsz:
4 średnie cukinie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g fety
40 g parmezanu
4 jajka
świeżo mielony pieprz
Wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Cukinię utrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na jakiś czas. Następnie odsączyć ją z soku, można lekko wycisnąć. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na patelni, dodać cukinię i dusić razem 10 minut. Fetę, parmezan i jajka wymieszać w misce, do tej masy dodać uduszone warzywa. Można lekko dosolić, ale należy pamiętać że feta jest słona. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku. Na podpieczony już spód wylewamy farsz i całość zapiekamy jeszcze przez ok. 30 minut.
Zainspirowałam się tym przepisem, ale proporcje dostosowałam do swoich potrzeb.
300 g mąki
200 g masła
sól
4 łyżki wody
Farsz:
4 średnie cukinie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
200 g fety
40 g parmezanu
4 jajka
świeżo mielony pieprz
Wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Cukinię utrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na jakiś czas. Następnie odsączyć ją z soku, można lekko wycisnąć. Cebulę z czosnkiem podsmażyć na patelni, dodać cukinię i dusić razem 10 minut. Fetę, parmezan i jajka wymieszać w misce, do tej masy dodać uduszone warzywa. Można lekko dosolić, ale należy pamiętać że feta jest słona. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku. Na podpieczony już spód wylewamy farsz i całość zapiekamy jeszcze przez ok. 30 minut.
wyglada przepysznie, a ja cukinie uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie tylko u mnie króluje feta :) Tarta zapowiada się cudownie i wyglada bardzo smakowicie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszniutko wygląda :)) Uwielbiam cukinię :)
OdpowiedzUsuńTo i moja ulubiona tarta cukiniowa. :) W zeszłym roku tez prezentowałam na blogu. A muszę powiedzieć, że właśnie ciasto z tego przepisu uwielbiam do wytrawnych tart. No ale wiadomo, jednemu smakuje, innemu niekoniecznie. Jak ze wszystkim. :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepiekie. Uwielbiam cukinie i fete
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za pochwalenie mojej tarty :) Na pewno jeszcze nie raz ją zrobię.
OdpowiedzUsuńmniamniusna po prostu :))
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda :)!!
OdpowiedzUsuń