To propozycja na makaron w wersji wegetariańskiej, danie jest bardzo lekkie i smaczne, idealne na cieplejsze letnie dni, którymi już niedługo będziemy cieszyć się do woli. Chciałam zjeść coś zdrowego i bezmięsnego, dlatego przygotowałam to danie. Lubię smak warzyw doprawionych bazylią z odrobiną śmietany.
2 cukinie
2 marchewki
½ puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
½ pęczka cebulki dymki
½ małego kubeczka śmietany 12% (może być też jogurt naturalny)
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
makaron
ser żółty do posypania (dla dbających o linię, można pominąć)
Makaron gotujemy i odcedzamy. Na oliwie podsmażamy marchewkę, dorzucamy cukinię, kukurydzę i paprykę. Przyprawiamy i chwilę dusimy wszystkie warzywa. Na końcu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i wlewamy śmietanę, już nie smażymy, wystarczy tylko wymieszać. Warzywa muszą być al dente, mieszamy je z ugotowanym makaronem, tak żeby sos obtoczył wszystkie kluski. Danie można dla smaku posypać tartym żółtym serem.
2 cukinie
2 marchewki
½ puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
½ pęczka cebulki dymki
½ małego kubeczka śmietany 12% (może być też jogurt naturalny)
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
makaron
ser żółty do posypania (dla dbających o linię, można pominąć)
Makaron gotujemy i odcedzamy. Na oliwie podsmażamy marchewkę, dorzucamy cukinię, kukurydzę i paprykę. Przyprawiamy i chwilę dusimy wszystkie warzywa. Na końcu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i wlewamy śmietanę, już nie smażymy, wystarczy tylko wymieszać. Warzywa muszą być al dente, mieszamy je z ugotowanym makaronem, tak żeby sos obtoczył wszystkie kluski. Danie można dla smaku posypać tartym żółtym serem.
bardzo wiosenne,lekkie danie!! :)
OdpowiedzUsuńa tak mnie jakoś naszło :)) rodzinka oczywiście na kukurydzę narzekała :)
OdpowiedzUsuńoglądając Twoje zdjęcia po prostu zgłodniałam, pysznie wygląda ta pasta
OdpowiedzUsuń