poniedziałek, 18 maja 2009

Chiński Gulasz


500 g sznycla z indyka, może być też karkówka
2 cebule
2 marchewki
½ kapusty pekińskiej
1 szklanka bulionu
olej
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki octu ryżowego
orzeszki ziemne lub nerkowce
przyprawa chińska 5 smaków

Umyte mięso pokroić w paski. Kapustę poszatkować, marchewki pokroić w słupki, cebulę pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, zrumienić, zdjąć, trzymać w cieple. Następnie wrzucić rozdrobnione warzywa, smażyć krótko na silnym ogniu, dodać przyprawy, podlać bulionem, mięso, dusić jeszcze 10 minut. Przyprawić sosem sojowym, octem i od razu podawać. Orzeszki wcześniej uprażyć na suchej patelni, na koniec posypać nimi gotowe danie
. Gulasz najlepiej podawać z ryżem albo makaronem sojowym.

6 komentarzy:

  1. chętnie zjadłabym taką sałatkę, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To akurat nie sałatka :) chociaż pewnie w wersji na zimno mogłaby być :) Gulasz najlepiej podać na ciepło z ryżem albo makaronem sojowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi się podoba dodatek do gulaszu orzeszków
    a już tym bardziej moich ulubionych nerkowców :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. asiejka ja też uwielbiam nerkowce, właściwie to wszystkie orzeszki uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie i chinszczyzne wszelkiego rodzaju i nerkowce :))-swietnie ci wyszlo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Gosia :) A ja uwielbiam Twoje szparagi z parmezanem i rukolą, a Ty ciągle nimi kusisz i kusisz :))

    OdpowiedzUsuń