2 duże dojrzałe banany
2 ½ szkl mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
125 g roztopionego masła
6 łyżek miodu
1 cukier waniliowy
2 jajka
150 ml mleka
60 g orzechów włoskich lub płatków migdałowych
Masło rozpuścić i ostudzić. Banany dokładnie rozgnieść widelcem. W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce wymieszać jajka, masło, mleko i miód. Dodać banany. Wszystko przelać do suchych składników i niezbyt dokładnie wymieszać widelcem. Muffinki piec w temp. 200 stopni, przez 20-25 minut.
2 ½ szkl mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
125 g roztopionego masła
6 łyżek miodu
1 cukier waniliowy
2 jajka
150 ml mleka
60 g orzechów włoskich lub płatków migdałowych
Masło rozpuścić i ostudzić. Banany dokładnie rozgnieść widelcem. W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. W drugiej misce wymieszać jajka, masło, mleko i miód. Dodać banany. Wszystko przelać do suchych składników i niezbyt dokładnie wymieszać widelcem. Muffinki piec w temp. 200 stopni, przez 20-25 minut.
lubię dodatek miodu w wypiekach,
OdpowiedzUsuńbo nadaje on taki bardzo
charakterystyczny smak
a o mojej miłości do bananów
to już chyba pisac nie muszę
Masz rację asiejka :) Poza tym miód oprócz smaku jest zdrowszy od cukru, a z bananami, miodem i cynamonem idealnie się komponuje.
OdpowiedzUsuńwierzę na słowo z tą idealną smakową kompozycją
OdpowiedzUsuńrobiłam podobne,
ale one były z miodem i bananami,
a bez cukru
pyszne