niedziela, 29 marca 2009

Domowa Pizza

Uwielbiamy domową pizzę i zniewalający zapach, który rozchodzi się po całym domu podczas jej pieczenia. Jednak nie ma co się oszukiwać domowa pizza nigdy nie będzie taka sama jak ta z pizzerii. Od dawna zastanawiam się, właściwie dlaczego? Podobno to zasługa pieca, w którym można uzyskać nieziemsko wysoką temperaturę, mój piekarnik wyciąga jedynie 250 stopni. Myślę, że sekret dobrej pizzy tkwi także w doskonałym cieście, a ilu smakoszy pizzy tyle przepisów. Nie zliczę ile przepisów sama już wypróbowałam. Po wielu próbach doszłam do wniosku, że im prostszy przepis tym lepsze wychodzi ciasto. Na pewno dalej będę szukała idealnego przepisu na ciasto, dzisiaj wypóbowałam poniższy, mojego autorstwa i uważam, że pizza wyszła wyśmienicie.

3 ½ szkl mąki
1 łyżka oliwy
1 torebka suszonych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
ok. 250 ml letniej wody

Mąkę mieszamy z solą, wlewamy oliwę. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, mieszamy i wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Blachę do pizzy smarujemy oliwą, wykładamy ciasto. Dodatki wybieramy wedle własnych upodobań smakowych. Na mojej pizzy tym razem zagościły: oczywiście ser (mieszanka żółty i mozarella) cebula, czosnek, marynowana papryka, świeża czerwona papryka, małe papryczki piri-piri, groszek, kiełbasa, czarne oliwki, przyprawy).


3 komentarze:

  1. domowa pizza może nie jest taka jak w pizzeri, ale to chyba dobrze...pracowałam w pizzerii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na domowej pizzy na pewno jest dużo więcej dodatków i takie jak lubimy oraz koniecznie podwójna porcja sera :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale wspaniala,wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń