To danie robi się naprawdę błyskawicznie, a smakiem przypomina „chińszczyznę” podawaną w przeróżnych orientalnych barach. Mi nawet bardziej smakuje taka domowa wersja, bo mam dużo więcej warzyw (w daniach barowych trochę na nich oszczędzają) i jem takie jak lubię. A teraz do rzeczy, podaję przepis:
Porcja na 3 osoby
450 g mrożonych jarzyn (u mnie „Bukiet Jarzyn” Hortex)
500 g pieczarek
3 filety drobiowe
jasny sos sojowy
świeżo starty imbir
słodko-pikanty sos chili Tao Tao
sól, pieprz
czosnek
olej
makaron sojowy
Mięso przez ok. 1 godzinę marynujemy w sosie sojowym. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy przez 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Dusimy razem chwilkę. Dodajemy mrożone warzywa. Ścieramy świeży imbir (ja swój trzymam w zamrażarce) i dolewamy słodko-pikantny sos, ilość dostosować wedle upodobań smakowych. Wszystko smażymy razem, aż warzywa będą al dente, czyli ok. 10 minut. Podajemy z makaronem sojowym.
poniedziałek, 23 marca 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bardzo lubię takie kolorowo warzywno mięsne dania
OdpowiedzUsuń:-)
apetycznie wyglada :))
OdpowiedzUsuńJak zawsze było bardzo smaczne i jak zawsze nie pożałowałam sobie pikantnego sosu :))
OdpowiedzUsuń