czwartek, 5 lutego 2009

Pizza na cieście z dodatkiem ziemniaków


Zazwyczaj wyrabiam ciasto na pizzę w klasyczny sposób. Tym razem chciałam wypróbować nowy przepis, który jest bardzo chwalony na kulinarnym forum cin cin (autor:BeataSz). Jest to ciekawy przepis, bo dodatkiem do ciasta są gotowane ziemniaki. Muszę przyznać, że ciasto wyszło bardzo dobre, rodzina była zadowolona i ze smakiem zjadła całą pizzę. Główną zaletą tego ciasta jest to, że jest ono miękkie i nie kruszy się, a boki ma smakowicie chrupiące.

2 szkl mąki
2-3 dag drożdży
ok. 1/2 szkl. ciepłej wody
2-3 łyżki oleju
pół szkl. ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę
sól
dowolne dodatki (u mnie: salami, szynka, ostre marynowane papryczki, pieczarki, papryka żółta, zielone oliwki, ser, oregano)

Z podanych składników zagnieść ciasto, można zostawić na trochę do rośnięcia albo od razu wyłożyć na blaszkę. Jeśli zostawi się w blaszce do rośnięcia, ciasto po upieczeniu będzie grubsze i pulchniejsze. Temp. 225 stopni, czas. ok. 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz