czwartek, 12 lutego 2009

Tarta z twarogiem i wędzonym boczkiem


Często robię tarty z przeróżnymi nadzieniami. Poniższy przepis powstał z czystego przypadku. Po prostu musiałam zużyć twaróg, a w lodówce pałętał się zapomniany boczek, pakowany próżniowo i już pokrojony w równe plasterki. Pomyślałam, że łagodny twaróg idealnie komponuje się z konkretnym i aromatycznym smakiem boczku. Do tego dla zaostrzenia smaku cebula, przyprawy i wyszło naprawdę wspaniałe danie. Moja prawie 9 letnia córcia zjadła obiad bez marudzenia i nawet poprosiła o dokładkę. Muszę też dodać, że tarta jest wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Kruche ciasto:
200g mąki
pół kostki masła
1 łyżka śmietany
2 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po schłodzeniu ciasta, należy je rozwałkować na blachę do tarty. Ciasto piec ok. 20 minut w temp. 220 stopni.

Nadzienie:
0,5 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
2 jajka
200 g śmietany 12%
sól, pieprz
250 g wędzonego boczku
2 czerwone cebule
sól, pieprz, papryka słodka

W czasie gdy spód do tarty się piecze, przygotowujemy nadzienie. Do twarogu dodać jajka i śmietanę, wszystko dobrze wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć pokrojony wędzony boczek i posypać go mieloną słodką papryką. Na samej górze układamy pokrojoną w plasterki cebulę. Tartę wkładamy do piekarnika i dalej pieczemy przez 30 minut.


5 komentarzy: