wtorek, 24 lutego 2009

Makaron z pieczarkami i serem Feta

Dzisiaj był obiad własnego pomysłu, który okazał się bardzo trafiony, cała rodzinka głośno mlaskała podczas posiłku. Chciałam koniecznie użyć ser feta, uwielbiam jego słonawy smak, a w tym daniu świetnie smakował z podpieczonym na chrupko, przyprawionym papryką mięsem i łagodnymi pieczarkami.

500 g pieczarek
1 cebula
6 pół centymetrowych plastrów mortadeli
3 łyżki oleju słonecznikowego
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki (jak kto lubi)
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
świeżo mielony pieprz
ser feta
makaron świderki lub inny

Mortadelę kroimy w 2-3 cm słupki, wrzucamy na rozgrzany olej, posypujemy papryką i podsmażamy, aż będzie chrupiąca. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Przyprawiamy wszystko solą, pieprzem, oregano. Na samym końcu dodajemy kwaśną, gęstą śmietanę i wszystko mieszamy, dusimy przez 1-2 minuty i gotowe. Na makaron z sosem pokruszyć lub pokroić ser feta.

2 komentarze:

  1. bardzo smakowicie brzmi-kocham fete :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też kocham fetę :))) ale miałam już dosyć tradycyjnego połączenia z pomidorami i skomponowałam coś takiego, teraz będę często powtarzać to danie, bo jest naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń