czwartek, 26 lutego 2009

Dip z Awokado i Kukurydzy

Dip świetnie sprawdza się jako przekąska na przyjęciu. Można go przygotować już dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Jest bardzo aromatyczny, a jego delikatna konsystencja idealnie pasuje do chrupiącej tortilli lub innego pieczywa.

3 dojrzałe awokado
1 puszka kukurydzy
sok z cytryny
½ łyżeczki brązowego cukru
kilka kropli sosu tabasco
sól
świeżo mielony pieprz
1 płaska łyżeczka mielonego kminu
2 łyżki oleju orzechowego
pomidor do dekoracji
tortilla lub dowolne pieczywo


Awokado rozgniatamy widelcem na miazgę. Dodajemy odsączoną kukurydzę, delikatnie mieszamy z awokado. Dalej dodajemy olej, sok z cytryny, ostry sos, cukier i przyprawiamy solą, pieprzem i kminem. Dip nałożyć do małych miseczek, udekorować pokrojonym w kostkę pomidorem. Podawać z dowolnym pieczywem lub podpieczoną tortillą. Ja bardzo go lubię z pełnoziarnistym pieczywem Wasa posypanym sezamem.

3 komentarze:

  1. wygląda pysznie, wiosennie i kolorowo
    trzeba spróbowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję asieja :) oj trzeba spróbować, trzeba :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna sałatka. Cudownie wygląda to zestawienie kolorów, a smak - sądząc po składnikach - też jest boski :)

    OdpowiedzUsuń