Jednak warto mieć w swoim repertuarze kilka ekspresowych dań, a wolny czas wykorzystać razem z rodzinką. Oto przepis na przyrządzenie szybkiego obiadu, w dodatku mięso możemy przygotować już dzień wcześniej. Potem większość pracy zrobi za nas nasz piekarnik, nam pozostanie tylko przygotowanie świeżej sałatki.
Marynata do mięsa (na 5 pojedynczych filetów drobiowych):
0,5 szkl. oleju, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kurkuma, kminek, mielone ziele angielskie, drobno siekany czosnek, 1 łyżka miodu
Filety wkładamy do marynaty, marynujemy przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień mięso wrzucamy na grilla lub do piekarnika i pieczemy około pół godziny.
Delikatna w smaku sałatka:
2 marchewki
pół średniego selera
1 duże jabłko
pół puszki kukurydzy
1 duży jogurt naturalny
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
Marchewkę, seler i jabłko utrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odcedzić. Wszystko razem wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
0,5 szkl. oleju, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kurkuma, kminek, mielone ziele angielskie, drobno siekany czosnek, 1 łyżka miodu
Filety wkładamy do marynaty, marynujemy przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień mięso wrzucamy na grilla lub do piekarnika i pieczemy około pół godziny.
Delikatna w smaku sałatka:
2 marchewki
pół średniego selera
1 duże jabłko
pół puszki kukurydzy
1 duży jogurt naturalny
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
Marchewkę, seler i jabłko utrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odcedzić. Wszystko razem wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz