poniedziałek, 9 lutego 2009

Grillowany filet drobiowy z delikatną sałatką

Powiem szczerze, że czasami mam problem z drugim daniem. Najlepiej żeby dało się coś szybko przyrządzić, no i żeby to było jeszcze zjadliwe. Oczywiście lubię też wypróbowywać nowe przepisy, nawet te czaso- i pracochłonne, bo są dni w naszym życiu, które trzeba uczcić w szczególny sposób, a poza tym trzeba zadbać o rozwijanie swoich kulinarnych pasji.
Jednak warto mieć w swoim repertuarze kilka ekspresowych dań, a wolny czas wykorzystać razem z rodzinką. Oto przepis na przyrządzenie szybkiego obiadu, w dodatku mięso możemy przygotować już dzień wcześniej. Potem większość pracy zrobi za nas nasz piekarnik, nam pozostanie tylko przygotowanie świeżej sałatki.


Marynata do mięsa (na 5 pojedynczych filetów drobiowych):
0,5 szkl. oleju, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kurkuma, kminek, mielone ziele angielskie, drobno siekany czosnek, 1 łyżka miodu
Filety wkładamy do marynaty, marynujemy przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień mięso wrzucamy na grilla lub do piekarnika i pieczemy około pół godziny.

Delikatna w smaku sałatka:

2 marchewki
pół średniego selera
1 duże jabłko
pół puszki kukurydzy
1 duży jogurt naturalny
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
Marchewkę, seler i jabłko utrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odcedzić. Wszystko razem wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz