niedziela, 8 lutego 2009

Cranberry Noel

Wspaniałe ciasteczka Cranberry Noel to przepis od Marthy Stewart. Są one niezwykle łatwe do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Idealnie komponuje się w nich smak suszonej żurawiny z orzechami, do tego są bardzo kruche. Chociaż ciasteczka aromatem przypominają Święta Bożego Narodzenia, ja piekę je bez żadnej okazji, po prostu dlatego, że bardzo je lubię. Zazwyczaj robię od razu podwójna porcję i połowę zamrażam, potem w każdej chwili mogę cieszyć się świeżymi domowymi ciasteczkami.

225 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub orzechów włoskich/laskowych/pistacji
ok. 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Każdy wałek posmarować wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto szczelnie owinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić je na całą noc. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia. Temp. 200 stopni, piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

2 komentarze:

  1. ostatnio bardzo polubiłam wszelkie ciasteczka z suszoną żurawiną. zwykle łączę je z białą czekoladą, ale z orzechami i wiórkami kokosowymi bardzo chętnie spróbuję.
    wyglądają pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie :). Widziałam je już na wielu blogach i myślę, że by mi posmakowały ;).

    OdpowiedzUsuń