225 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub orzechów włoskich/laskowych/pistacji
ok. 100 g wiórków kokosowych
Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać mąkę, dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Każdy wałek posmarować wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto szczelnie owinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić je na całą noc. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia. Temp. 200 stopni, piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
ostatnio bardzo polubiłam wszelkie ciasteczka z suszoną żurawiną. zwykle łączę je z białą czekoladą, ale z orzechami i wiórkami kokosowymi bardzo chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie :-)
Wyglądają smakowicie :). Widziałam je już na wielu blogach i myślę, że by mi posmakowały ;).
OdpowiedzUsuń