czwartek, 29 stycznia 2009

Tortille w naszej ulubionej wersji



Naszło nas na tortille, a muszę się przyznać, że żadne rollokebaby ani tym podobne nam nie smakują. W tego typu kupnych daniach zawsze jakiś składnik psuje całość, albo mięso niesmaczne, albo sosy, albo ogólnie całość nie taka jak trzeba. Tak więc od dłuższego czasu sama robię tortille i to tak jak mi pasuje, z ulubionymi dodatkami i przyprawiona po swojemu. Nie muszę chyba wspominać, że nasze tortille są przede wszystkim zdrowe i świeże, nie mają nic wspólnego z fast-foodem. Zawsze podaję je z mięsem drobiowym, tym razem był grillowany indyk, no i oczywiście nasz ulubiony czosnkowy sos.

4 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
5 łyżek smalcu lub margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić masę, tak aby ciasto było średnio sztywne, nie za twarde i nie za miękkie. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą talerzyka wykroić tortille lub podzielić na kulki wielkości jajka i wtedy rozwałkować. Gotowe tortille delikatnie oprószyć mąką i smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu ok. 2 minuty z każdej strony lub opiec w piekarniku. Układać piętrowo, zawinąć w czystą ściereczkę aby nie wystygł lub włożyć to woreczka i schować do lodówki. Przepis na ciasto z CC od Kashy.

Dodatki:
indyk z grilla
sałata lodowa (drobno krojona)
marchewka (utarta)
pomidor
ogórek kiszony
szczypiorek
Sos czosnkowy: jogurt naturalny, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, koperek

2 komentarze:

  1. Chyba pierwszy raz widzę przepis na tortille i jestem zachwycona. Ale jak już zaczynam jeść tortille to jem je i jem i przerzucić się na co innego nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas jest podobnie :) Dlatego najlepiej zrobić zapas placków i trzymać w lodówce, wtedy można jeść przez kilka dni, zmieniając tylko nadzienie. Równie dobre są tortille w wersji wegetariańskiej.

    OdpowiedzUsuń