40 dag mąki
25 dag dobrej margaryny
20 dag cukru pudru
2 żółtka
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka rumu
Mąkę wymieszać z cukrem, startą skórką cytrynową, żółtkami, aromatem rumowym i miękkim tłuszczem. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki. Stolnicę opruszyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Piec w temp. 220 stopni, na jasnozłoty kolor. Pieką się szybko, ok. 6 minut jedna blaszka.
Przechowywać w pudełku, przez wiele dni zachowują świeżość, są kruche i bardzo domowe w smaku.Ciasteczka można polukrować, wtedy lukier zrobić z dodatkiem soku cytrynowego, można też składać po dwa krążki, smarując w środku dżemem.
Mąkę wymieszać z cukrem, startą skórką cytrynową, żółtkami, aromatem rumowym i miękkim tłuszczem. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki. Stolnicę opruszyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Piec w temp. 220 stopni, na jasnozłoty kolor. Pieką się szybko, ok. 6 minut jedna blaszka.
Przechowywać w pudełku, przez wiele dni zachowują świeżość, są kruche i bardzo domowe w smaku.Ciasteczka można polukrować, wtedy lukier zrobić z dodatkiem soku cytrynowego, można też składać po dwa krążki, smarując w środku dżemem.
Bardzo lubię takie ciasteczka i sama zresztą też chetnie je robię:)
OdpowiedzUsuńTo jest naprawdę szybki i łatwy przepis, no i oczywiście są kruchutkie :)
OdpowiedzUsuń