Trzeba w końcu gdzieś zutylizować zapasy czekolady, zalegające w lodówce jeszcze od świąt. Wpadłam na pomysł, żeby przyrządzić mus czekoladowy, wszystkim na pewno zasmakuje, no i będzie to coś innego niż zwykła nudna tabliczka czekolady.
Poniżej oryginalny przepis J.Sikory z KuchniaTV.
Z uwagi na młodszego łasucha pominęłam rum, użyłam mlecznej a nie gorzkiej czekolady, a zamiast czereśni były mandarynki.
150g - 200 g gorzkiej czekolady
150g - 200 g gorzkiej czekolady
25 g masła
5 żółtek
60 g cukru
300 ml śmietany 30%
15 ml rumu
kilka kropel esencji rumowej
Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, dolać rum i esencję rumową. Żółtka ubijać mikserem z cukrem na kogel-mogel.Połączyć delikatnie masę z żółtek z gorzką czekoladą. Ubić śmietanę. Kiedy wszystko przestygnie dodać ubitą śmietanę. Nakładać masę do kieliszków lub miseczek. Mus musi postać w lodówce do zastygnięcia. Ozdobić bitą śmietaną i czereśnią koktajlową.
Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, dolać rum i esencję rumową. Żółtka ubijać mikserem z cukrem na kogel-mogel.Połączyć delikatnie masę z żółtek z gorzką czekoladą. Ubić śmietanę. Kiedy wszystko przestygnie dodać ubitą śmietanę. Nakładać masę do kieliszków lub miseczek. Mus musi postać w lodówce do zastygnięcia. Ozdobić bitą śmietaną i czereśnią koktajlową.
Ja też chcę! Mniaaaaaaaam! Cóż za smakowitości:)!
OdpowiedzUsuńPyszne było, tylko potem miałam wyrzuty sumienia z nadmiaru pochłoniętych kalorii :)))
OdpowiedzUsuń