poniedziałek, 26 stycznia 2009

Muffinki ze śliwkami - Wilgotne i Smakowite


300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
1 jajko
cukier waniliowy
225 ml mleka
50 g masła
śliwki - z kompotu lub słodkiej zalewy

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Wbić jajko, wlać mleko, dalej wlać roztopione masło i wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wrzucić śliwki (przekrojone na połówki) i delikatnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką i wkładać do foremek. Muffinki posmarować lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Zamiast śliwek można użyć np. truskawek, wiśni lub malin. Muffinki najlepiej smakują z mokrymi owocami, dzięki nim są w środku wilgotne, po prostu rozpływają się w ustach.
Temp. 180 stopni, czas pieczenia ok. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz