poniedziałek, 26 stycznia 2009

Muffinki podwójnie czekoladowe


300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
165 g cukru
cukier waniliowy
140 g masła lub dobrej margaryny
2 jajka
170 ml mleka
150 g mlecznej czekolady

Sposób wykonania: Tradycyjnie mieszamy suche składniki z mokrymi. Wcześniej rozpuszczamy i studzimy masło. Czekoladę siekamy nożem na drobne kawałeczki, ja zawsze siekam w drobne kosteczki. Ciasto mieszamy niezbyt dokładnie, ma być grudkowate. Z tej porcji ciasta wychodzi idealnie 12 pięknie wyrośniętych muffinków. Piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni.Muffinki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, są wilgotne i mocno czekoladowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Szczerze Polecam.Składniki ciasta podobne w proporcjach, jak na muffinki z budyniową niespodzianką. Temp. 200 stopni, czas pieczenia ok. 30 minut.

1 komentarz:

  1. W sumie muffinki czekoladowe są dobre bo nie dość, że smakują wielu osobom to szybko je się robi. Ja jeszcze bardzo lubię robić brownie z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i to że smakuje idealnie potwierdza fakt, że dzieciaki zjadają od razu po dużym kawałku.

    OdpowiedzUsuń