poniedziałek, 26 stycznia 2009

Muffinki z budyniową niespodzianką

300 g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
szczypta soli
150 g masła lub margaryny
160 g cukru
170 ml mleka
2 jaja

Najpierw ugotować budyń waniliowy. Chodzi o to, żeby budyń troszkę przestygnął, ale nie musi być całkiem zimny.Budyń ugotować w proporcjach: 1 budyń (taki na 500 ml mleka) ugotować z około połową mleka (czyli 250-300 ml mleka) - budyń ma być gęsty.
Masło roztopić i rozpuścić w nim cukier, ostudzić. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól. W małej misce wymieszać jajka z mlekiem. Do suchych składników dodać mleko z jajami i masło z cukrem - połączyć, ale nie mieszać długo. Ciasto ma być grudkowate. Wlewać ciasto na dno foremek, tak na wysokość ok. 1 cm - najlepiej wylewa się z miski z dziubkiem. Następnie nakładać łyżką masę budyniową - podzielić budyń tak do foremek, żeby wykorzystać go do końca. Na każdą porcję ciasta z budyniem nakładać po 1 dużej kostce mlecznej czekolady - jeśli są małe kosteczki, to nakładać po dwie sztuki. Dalej przykrywać muffinki pozostałym ciastem - wylewamy ciasto tak, żeby przykryło wszystko.Temperatura pieczenia 200 stopni, czas pieczenia ok. 30 minut.

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis brzmi tak przepysznie, że muszę go wypróbować. Gratuluję wspaniałego pomysłu

    kabamaiga

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo mi sie podoba ten przepis, musze go wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny to są nasze ulubione muffinki. Ostrzegam, że można się od nich uzależnić :) Szczerze polecam ten przepis i nieskromnie powiem, że te mufinnki mają już mnóstwo fanów :)

    OdpowiedzUsuń