sobota, 31 stycznia 2009

Kapusta czerwona na gęsto


Po ostatnim mięsnym obżarstwie zachciało nam się obiadu w wegetariańskim stylu. Zrobiłam więc kapustę czerwoną na gęsto, którą zazwyczaj jadamy z kopytkami lub kluskami śląskimi. Żeby ją ugotować niezbędny jest wielki gar, bo kapusty zawsze wychodzi na dwa obiady, licząc przy tym naszą trzyosobową rodzinę. Pozostałą część kapusty zamrażam i jest potem na szybki obiad lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa.
W taki sposób robię czerwoną kapustę od wielu lat i taka nam najbardziej smakuje. Można ją także zrobić z dodatkiem pokrojonej w kostkę i podsmażonej kiełbasy, ją pierwszą wrzucamy wtedy do garnka. Taka wersja jest równie dobra, dla niektórych mięsożerców podobno nawet lepsza.

1 średniej wielkości kapusta czerwona
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 szkl wody
majeranek
2 listki laurowe
sól, pieprz
2 kostki-rosół wołowy
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka cukru
pół pęczka natki pietruszki
100g masła
3 łyżki mąki

Wlewamy olej do garnka, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy szatkowaną kapustę i dolewamy wodę. Wrzucamy kostki rosołowe, listki laurowe, przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy tartą marchewkę, cukier i sok z cytryny. Dusimy przez następne 15 minut. Robimy zasmażkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i przelewamy zasmażkę do kapusty. Wszystko razem wymieszać, pogotować chwilkę żeby zgęstniało. Zdejmujemy z ognia, dodajemy siekaną natkę pietruszki i gotowe.

2 komentarze:

  1. zrobiłam- jest pyszna! to jeden ze smaków mojego dzieciństwa :) Twój przepis zacytowałam na moim blogu:
    http://katarzynaluch.blox.pl/2009/02/A-na-obiad-chili-con-carne-i-modra-kapustka-na.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że ktoś wypróbował mój przepis :)) a najważniejsze, że danie smakowało ! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń