środa, 4 listopada 2009

Naleśniki z Rukolą i Serowym Sosem


Zawsze produkuję naleśniki z podwójnej porcji ciasta. To już prawie tradycja, że pierwszego dnia zjadamy naleśniki na słodko, a drugiego w wersji wytrawnej. Tym razem wymyśliłam bardzo trafne (oczywiście moim zdaniem) nadzienie. Nieco ostrzejsza w smaku rukola idealnie pasuje do łagodnych ziemniaków, a serowy sos świetnie dopełnia całego smaku. Wyszło zdrowe wegetariańskie danie, na pewno będę je wielokrotnie powtarzać, a sos, który wszystkim bardzo zasmakował będzie wykorzystywany także do innych potraw np. mięsnych.

Sos Serowy:

200 g - 2 serki topione (kostka 100g) łagodne np. Gouda

25 g masła

½ szkl mleka


Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Cały czas mieszając, czekamy, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos będzie miał jednolitą konsystencję.


½ kg ziemniaków

1-2 czerwone papryki

1 duża cebula

rukola

sól morska czosnkowa

świeżo mielony kolorowy pieprz

1 łyżka oliwy


wcześniej usmażone naleśniki


Pokroją w kostkę cebulę i paprykę podsmażamy na oliwie. Ziemniaki wcześniej ugotowane w mundurkach, obieramy i kroimy w grubszą kostkę lub po prostu ugniatamy. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę z papryką oraz umytą i odwirowaną rukolę, rukola musi być sucha. Wszystko przyprawiamy i mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy jak krokiety. Są dwie metody podgrzewania. Gotowy zawinięty naleśnik można podsmażyć na patelni lub podgrzać chwilkę w mikrofalówce. Następnie polewamy go sosem serowym i zajadamy ze smakiem.

6 komentarzy:

  1. Mniam, mniam, mniam.... :) Takie nalesniki musz byc pyszne. I ta rukola...mniam, mniam... :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę bez sosu. :) Zamiast sosu, mogą być dwa naleśniki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. alez pysznosci zaserwowalas!!!!!!poprosze kompetnie :) :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maja - powiem tylko, że były bardzo pyszne i na pewno zrobię je niejednokrotnie :)

    wegetarianka - to prawda, pyszności :)

    Małgosiu - też wciągnęłam sztuk dwie :) ale z sosem, bo on idelanie do nich pasuje :)

    Gosia - zapraszam :) czym chata bogata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszniasto wygladają !!!!

    OdpowiedzUsuń