Wczoraj nie chciało mi się gotować tradycyjnego obiadu. Może to wina upałów, a może po prostu naszła mnie ochota na wegetariańskie jedzenie. Mój organizm co jakiś czas doprasza się bezmięsnych dań, a mi to bardzo pasuje, bo wszystkie warzywa lubię, a szczególnie teraz, kiedy są takie świeże i młode. Wymyśliłam więc taką łatwą zapiekankę, którą można podać np. do ryby, do mięsa lub zjeść z makaronem lub ryżem, jak kto lubi.
1 średni młody kalafior
3 młode marchewki
400 g pieczarek
1 duży kubeczek śmietany 12%
2 łyżki mąki
świeżo mielone lub utłuczone w moździerzu ziarno kolendry
mielony kmin rzymski
sól
pieprz
opcjonalnie płatki suszonego chili
1 średni młody kalafior
3 młode marchewki
400 g pieczarek
1 duży kubeczek śmietany 12%
2 łyżki mąki
świeżo mielone lub utłuczone w moździerzu ziarno kolendry
mielony kmin rzymski
sól
pieprz
opcjonalnie płatki suszonego chili
Kalafior i marchewki ugotować al dente. Pieczarki udusić i odcedzić. W naczyniu żaroodpornym układamy dowolnie warzywa. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąkę, żeby nie było grudek i przyprawiamy. Gotowym sosem śmietanowym zalewamy warzywa i wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika. Temp. 200 stopni. Upieczone warzywa można posypać suszonymi płatkami chili.
uwielbiam kalafiory!
OdpowiedzUsuń:-)
bardzo fajne danko, ostatnio posmakowaly mi takie :) ja by jeszcze sera jakiegoś dodała :)
OdpowiedzUsuńasiejka - ja i moja córcia też uwielbiamy kalafiory :)
OdpowiedzUsuńaga-aa - jasne, że można sera dodać :))