Ostatnio często chodzę na pobliski targ, gdzie nie spojrzę arbuzy i chociaż je lubię, to nabrałam ochoty na ich smacznego kuzyna czyli melona. Melon to gatunek ogórka, czyli roślina dyniowata. Pod grubą skórą kryje się soczysty miąższ, składający się w 90% z wody. Melony zawierają dużo witaminy C oraz ekwiwalentu retinolu.
Pogoda za oknem pochmurna, trzeba więc sobie poprawić nastrój letnim, orzeźwiającym i zdrowym koktajlem.
1 Melon Galia (cucumis melo)
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
Melona dokładnie obieramy z grubej skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wrzucamy podzielonego melona, dolewamy jogurt naturalny, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wszystko miksujemy, najlepiej ręcznym blenderem. Shake po chwili jest gotowy, należy go koniecznie schłodzić w lodówce, wtedy smak jest orzeźwiający i bardziej wyraźny.
ale nabrałam ochoty na taki shak :)
OdpowiedzUsuńooo zrobie sobie nastepnym razem:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować :) zważywszy na to, że melona w takiej postaci nie jadłam (piłam) :)
OdpowiedzUsuńwyobrazam sobie,ze musial byc pyszny,wszystkie melony sa przepyszne,a jeszcze schlodzone z jogurtem do picia....pycha :)
OdpowiedzUsuńja tam wolę melona od arbuza :)
OdpowiedzUsuńa wiesz, mimo żem biolog to ni wiedziałam, że ogórek i melon to ta sama rodzina, choć w środku to podobni są :)
Jest godzina 1:00 i zamierzam go sobie zafundować! a co.
OdpowiedzUsuńmagda - jest szybki do zrobienia, tylko melona trzeba najpierw kupić :)
OdpowiedzUsuńviridianka - zrób sobie, najlepiej od razu :)
Fiolunka - melon idealnie nadaje się do miksowania :)
Gosia - był pyszny, a schłodzony jeszcze lepszy :)
aga - a ja tak samo arbuza jak melona :)
polskie-kuchnie każda pora jest dobra na wypicie takiego shake'a :)