Kotlety mielone każdy zna i każdy robi je według własnego sprawdzonego i ulubionego przepisu. Tym razem postanowiłam zrobić je w zdrowszej wersji, bo z dodatkiem tartych warzyw i przyprawiłam je w orientalnym stylu. Uważam, że mieszanka tych przypraw idealnie pasuje do takich warzywno-mięsnych kotletów.
500 g mięsa mielonego z szynki
1 duża marchewka
1 pietruszka
szczypiorek
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
mielony kmin rzymski
pieprz ziołowy
kurkuma
cynamon
sól, pieprz czarny
Mięso mieszamy z tartą marchewką i pietruszką. Wbijamy całe jajko i dosypujemy bułkę tartą. Przyprawiamy, dodajemy drobno siekany szczypiorek i czosnek. Lepimy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Do tych kotletów idealnie pasują surówki na bazie jogurtu naturalnego lub śmietany.
Ja podałam je z ziemniakami i mizerią.
500 g mięsa mielonego z szynki
1 duża marchewka
1 pietruszka
szczypiorek
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
mielony kmin rzymski
pieprz ziołowy
kurkuma
cynamon
sól, pieprz czarny
Mięso mieszamy z tartą marchewką i pietruszką. Wbijamy całe jajko i dosypujemy bułkę tartą. Przyprawiamy, dodajemy drobno siekany szczypiorek i czosnek. Lepimy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Do tych kotletów idealnie pasują surówki na bazie jogurtu naturalnego lub śmietany.
Ja podałam je z ziemniakami i mizerią.
fajny pomysl, do wyprobowania :-)
OdpowiedzUsuńJa też dodaję marchew,kumin i co tam mam pod ręką do mielonych! :)
OdpowiedzUsuńuuuuu! świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńhttp://nasza-klasa.pl/profile/14262645/gallery/album/2/434
OdpowiedzUsuń